Nabespreking Café P 23/03/2022

Op woensdag 23 maart konden we iedereen terug fysiek verwelkomen in de Koek&Ei, wat zorgde voor een geslaagde café P-avond met een grote opkomst!

Leen Verhaert nam ons mee in haar pakkend ervaringsverhaal met psychoses. Ze schreef het boek ‘Zintuig verzint’ en aan de hand van citaten kregen we een goed beeld van wat een psychose betekende voor Leen. Alsook vertelde ze ons hoe ze haar opname heeft ervaren.

Leen liet ons kritisch nadenken over hoe een échte herstelgerichte benadering er zou moeten uitzien in de praktijk. Ze toonde ons wat het belang is van geruststellende woorden, verbinding aangaan met cliënten en een gelijkwaardige houding.

Zo kunnen de woorden ‘het komt goed’ van groot belang zijn voor mensen die een psychose doormaken. Men heeft nood aan mensen die in hen geloven. De invulling van ‘het komt goed’ verschilt van persoon tot persoon en ook van moment. Het geeft een boodschap van hoop, wat belangrijk is voor herstel.

Door de openheid van Leen kwam er ook gedachtewisseling op gang bij hulpverleners en familieleden tijdens de nabespreking. Er werden verhalen gedeeld, meningen uitgewisseld en vele interessante vragen gesteld. Het is duidelijk dat het verhaal van Leen ons allen heeft aangegrepen en ons verder heeft doen nadenken!

We kijken er alvast naar uit om jullie te kunnen weerzien op onze volgende café P-avond op 18 mei!

Foto’s afgelopen Café P

Delen: